Üdvözöljük a

ECOTOP

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
1
2
34567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

ECOTOP

Magyar-horvát határmenti együttműködés az ökoturizmushoz kapcsolódó felnőttképzés fejlesztéséért

 

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 2014. szeptember végéig tartó közös magyar-horvát projekt az ökoturizmushoz kapcsolódó felnőttképzési rendszer fejlesztését tűzte ki célul. 

Az ökoturizmus nemzetközi piaca évek óta az egyik leggyorsabban növekvő turisztikai szegmensnek tekinthető. A természeti értékek, és a természetben végezhető tevékenységek, valamint a természet megismerése iránti vágy folyamatosan növekszik. Az utazók egyre inkább keresik az életüket, szemléletüket gazdagító élményeket, beleértve az egészséges környezet és a természet értékeit. Az ökoturizmus esetében a környezetért felelősséget vállaló turista utazásának fő motivációja a védett természeti és kulturális értékek felkeresése. Az ökoturisztikai utakra az átlagosnál hosszabb tartózkodási idő a jellemző, a szezonalitás kevésbé jelentkezik, hozzájárulnak a helyi gazdaság fejlődéséhez és szívesen fogyasztják a helyi termékeket, igénybe veszik a helyi szolgáltatásokat. A programterületen, a magyar-horvát határmenti régióban megtalálhatóak kiemelkedő értéket képviselő természeti adottságok, amelyek jó kiindulópontjai az ökoturisztikai fejlesztéseknek. Az ökoturizmus iránti növekvő érdeklődés és felelősségtudat a turisztikai szolgáltatókat is irányváltozásra, fejlődésre, új lehetőségek kiaknázására készteti. Fejlesztése különleges kihívást, egyben hatalmas lehetőségeket jelent a természeti értékek kezelői és a turisztikai szolgáltatók számára. Az új igények és helyzet megjelenése új foglalkozási ágakat, képzési szükségleteket generál. Ilyenek például a zöld munkahelyek, a megújuló energiaforrások. Ezen a területen a közeljövőben komoly képzési szükségletek fogalmazódhatnak meg, s ehhez a régióban hiányoznak a megfelelő képzési kapacitások. A szakképzés és a felnőttképzés is nagy változáson megy át, a cél, hogy olyan képzések induljanak, amelyek igazodnak a munkaerő-piaci igényekhez. A fiatalok olyan, az érdeklődési területnek megfelelő szakmát tanuljanak, amellyel el is tudnak helyezkedni. A felnőttek ismerjék fel az egész életen át tartó tanulás szükségességét, a képzések révén javuljon a munkaerő-piaci pozíciójuk.

 

Ennek a lehetőségnek a kihasználása motiválta az ECOTOP projekt ötletgazdáit. Szükségesnek látták olyan hiányt pótló képzési programok kidolgozását, amelyek fejlesztik az ÖKO készségeket, és amelyek előremozdítják az ökoturizmust a térségben, amelyek segítségével EU-régiós szinten is versenyelőnyre lehet szert tenni. Három különböző tananyag kerül kidolgozásra: ÖKO készségek fejlesztése, ÖKO turizmus, Befektetés ösztönzés az ÖKO turizmus területén. Távoktatási anyag létrehozása is megvalósul annak érdekében, hogy a képzések munka mellett, otthon is elvégezhetőek legyenek. A képzési programokat mind magyar, mind horvát oldalon résztvevők tesztelik.

 

A projekt három magyar és két horvát partnerszervezet együttműködésével valósul meg a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetésével. Nemzetközi projektekben, képzési anyag kidolgozásában tapasztalt magyar partner a Kaposvári Egyetem és a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Horvát oldalon a Krizseváci Agrár Főiskola és a Horvát Élelmiszer Ügynökség segíti a célok elérését. A pályázati projekt alapos kidolgozottságát mutatja, hogy a tervezett költségeket a Támogató Hatóság nem csökkentette. A projektet a partnerek 190 134,7 € összköltségvetésből valósítják meg, amelynek 10 %-át a partnerek önerő hozzájárulása teszi ki.