Üdvözöljük a

Tovább csökkenhetnek a vállalkozások terhei a helyi iparűzési adó egyszerűsítésével

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425
26
272829 

Tovább csökkenhetnek a vállalkozások terhei a helyi iparűzési adó egyszerűsítésével

Az adó-, illetve adóadminisztrációs terhek folyamatos és jelentős csökkentése kiemelten járult hozzá az elmúlt évek gazdasági eredményeihez – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülését követően.

A pénzügyminiszter kiemelte: a tanács a helyi iparűzési adó növekedésösztönző átalakításáról tárgyalt, amelynek révén tovább erősíthetők a beruházások és csökkenthetők a területi egyenlőtlenségek. A testület meghallgatta Dale A. Martint, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját is, aki az európai és hazai iparpolitikai kihívásokról szólt előadásában.

 

A helyi iparűzési adót érintő könnyítéseknek elsősorban a beruházások fokozására, a kutatásfejlesztésre és a területi egyenlőtlenségek csökkentésére kell összpontosítaniuk – emelte ki Varga Mihály. A helyi iparűzési adót átalakító lépéseknek akkor lehet növekedést ösztönző ereje, ha csökkentik az adóterhelést, segítik a kutatás-fejlesztési tevékenység, illetve hosszabb távon az ország területi különbségeire mérséklő hatást gyakorolnak.

 

A tárcavezető szerint az egyik változás a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlése lehet, hiszen az a likviditáskezelés és az adminisztráció miatt is nehézséget okoz a vállalkozásoknak. A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata szerint 2021-től megszűnhet az adóév utolsó hónapjában fizetendő kötelezettség, ami többek között elősegítheti a rendelkezésükre álló források felhasználását beruházásokra vagy bérfejlesztésre. A javaslatok között szerepel az is, hogy az értékcsökkenési leírás levonható legyen az adóalapból – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: mintegy 850 ezer vállalkozást érintene az intézkedés, amely hatásosan segíthetné a beruházások bővülését, és kifejezetten a termelékeny cégeket erősítené.

 

A tanács tárgyalt arról is, hogy a vállalkozások a kutatásfejlesztésre fordított költségeik ötszörösét vonhatnák le az adóalapból, ami hatásos ösztönzője lehet az innovációs szemlélet elmélyítésének, és jó hatással lehet a vállalati termelékenységre. Előkészítés és egyeztetések után a javaslatok a kormány elé kerülhetnek.

 

A Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin előadásában az európai és hazai iparpolitika fejlesztésének irányairól szólva elmondta: a vállalatoknak az elkövetkező években sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az innovációra, a környezetvédelem szempontokra, a duális képzésre, a munkaerő digitális képességekre való felkészítésére, illetve szükséges a kereskedelempolitika és a diplomácia kapcsolatát is szorosabbra fűzni.

 

Forrás: kormany.hu