Üdvözöljük a

Tájékoztatás a szépségtanácsadói OKJ-t végzettek helyzetéről

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
192021222324
25262728293031

Tájékoztatás a szépségtanácsadói OKJ-t végzettek helyzetéről

Jövő évtől két új ÖVTJ segítheti a szépségtanácsadói OKJ-s (52 815 04) végzettséggel rendelkezőket, hogy egyéni vállalkozóvá válhassanak, de addig kozmetikai típusú vállalkozás kozmetikus végzettséggel indítható csak.

2020. szeptember végén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban: MKIK) szépségtanácsadói OKJ-s (52 815 04) végzettséggel rendelkező vállalkozni vágyókkal kapcsolatosan állásfoglalást kért az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (továbbiakban: ITM). Válaszuk alapján helyes az a kamarai tájékoztatás, hogy az egyéni vállalkozás indításához a szépségtanácsadó képzettség nem elegendő. A részkozmetikusi nyilatkozat ugyanis nem biztosítja, hogy a vállalkozó ezt a vevői tudomására is hozza és nem végez olyan kezelést a vevő otthonában vagy egyéb helyen, amelyre képesítéssel nem rendelkezik. A hatályos jogszabályi környezet alapján az ITM és mi is támogatjuk azt a véleményt, hogy kozmetikai típusú vállalkozás kozmetikus végzettséggel indítható csak.

 

Ezt követően számos megkeresés érkezett hozzánk, illetve az MKIK-hoz azzal kapcsolatban, hogy mi lesz így a szépségtanácsadói végzettséggel rendelkezőkkel így a MKIK megkereste az ITM-et a helyzet mielőbbi rendezés érdekében.

 

Az ITM és az MKIK is azon az állásponton volt, hogy a probléma gyors megoldásaként új ÖVTJ kód bevezetése megoldást jelenthet. Az egyeztetésen szintén résztvevő KSH nem látott ebben akadályt, így az új ÖVTJ kód felvételére vonatkozó kérelmünket 2020. november 2-án megküldtük az illetékes főosztálynak.

 

 

A KSH előzetes tájékoztatása alapján az új ÖVTJ kódokok felvétele 3 hónapot vesz igénybe. Ezen átmeneti időszak tekintetében az MKIK megkereséssel él az ITM felé, hogy moratóriumot adjanak ezen időszakra az adott állásfoglás alól. Amint a KSH-nál felvételre, illetve bevezetésre kerül a 2 új ÖVTJ kód, honlapunkon azonnal közzétesszük.