Üdvözöljük a

Online kasszák mellett kötelező az elektronikus fizetés biztosítása 2020. január 1-től

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
192021222324
25262728293031

Online kasszák mellett kötelező az elektronikus fizetés biztosítása 2020. január 1-től

Az online kasszát használó kereskedők kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy legalább egy, nem készpénzes fizetési lehetőséget kell adniuk, ez lehet bankkártyás fizetés, SiplePay,  azonnali átutalás (pl. QR-kódos) fizetés, vagy más egyéb megoldás.

Az online pénztárgépet használó kereskedők 2021. januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

 

A 2020. április 16-i bejelentés előzménye, hogy a bankok tavaly ősszel digitalizációs javaslatcsomagot nyújtottak be a kormánynak, majd tárgyalásokat tartottak ezekről az illetékes kormányzati szervekkel, leginkább a Pénzügyminisztériummal. 

 

Törvényjavaslat részletei

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény „A kereskedelmi tevékenységek folytatásának egyéb feltételei” című alcíme a következő 5/F. §-sal egészül ki:

„5/F.§ A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.”

 

Részletes indoklás a 38. §-hoz:

“A világban zajló folyamatok rámutattak, hogy az elektronikus fizetések iránti igény folyamatosan növekszik és a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen biztonsági és érintésmentes fizetési megközelítésben egyaránt.

Így a már on-line pénztárgéppel rendelkezőknek kötelező lesz bármilyen formában, de elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk a vevőik számára. Fontos egyben az is, hogy ez elérhető és rendelkezésre álló legyen, azaz a vevő döntése alapján bármikor rendelkezésre álljon.”

 

A Pénzügyminisztérium a kormany.hu oldalon az alábbiakkal egészítette ki az indoklást:

“A magyar családokat és az egész lakosság egészségét védi az, hogy ahol van online pénztárgép, ott 2021-től elektronikusan is lehet fizetni. A készpénzen ugyanis – a WHO vizsgálata szerint – a koronavírus akár kilenc napig is életképes maradhat. Az intézkedés a mintegy 60 ezer vállalkozásnak sem jelentene plusz terhet, hisz a kötelezettségnek nemcsak POS terminállal, hanem az azonnali utalás biztosításával is eleget tehet.”

 

A szabályozás alapján a kormány nem preferál egyes fizetési módokat, hanem a piacra bízza és ezáltal fokozza is a versenyt a fizetési megoldást biztosító bankok, fizetési szolgáltatók, fizetési megoldás szállítók között. Tehát a kereskedők választhatnak, hogy mely elektronikus fizetési megoldás bevezetése a legkedvezőbb számukra, illetve a vásárlóik számára. A kártyás fizetés, az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások, de akár az elektronikuspénz alapú digitális pénztárca megoldások elfogadása egyaránt elfogadható a szabályozási tervezet szerint.

 

Ilyen lehetőség például az OTP által kifejlesztett SipleBusiness mobilaplikációja, ahol POS terminál vagy egyéb eszközök beszerzése és üzemeltetése nélkül kínál megoldást az elektronikus fizetésre.

Azon vállalkozás, aki vásárlói részére a bankártyás fizetési lehetőséget szeretné biztosítani, POS terminál segítségével, az a telepítés költségeire állami támogatást is igénybe tud venni, 2021. június 30-ig. A támogatás összege 80.000 forint (vissza nem térítendő támogatás)

 

Ki jogosult a támogatásra?
Az állami támogatást minden olyan vállalkozás igénybe veheti, aki 2017. november 1-én nem rendelkezett POS terminállal.

 

Mennyi a támogatás összege?
A támogatás összege 80.000 forint, amit két év alatt havi részletekben biztosít

 

Vissza kell fizetni valamikor a támogatást?
Nem, az állami támogatás vissza nem térítendő!

 

Jár az állami támogatás mellé egyéb kedvezmény vagy megkötés?
Állami támogatott POS terminál esetén a szolgáltató által felszámított díj nem lehet magasabb a havi bankkártyás fizetések értékének 1 százalékánál.

 

Hol és hogyan tudom igényelni a támogatást?
POS terminál állami támogatással Magyarországon már csak a Fizetési Pontnál igényelhető. 

 

Továbbá javasoljuk, hogy azon vállalkozásoknak, melyek online pénztárgép használatára kötelezettek és POS terminál segítségével szeretnék biztosítani a jövőben az elektronikus fizetés lehetőségét a telepítés és használat feltételeiről érdeklődjenek a bankoknál.