Üdvözöljük a

A kijárási tilalom alatti munkavégzés feltételei

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
192021222324
25262728293031

A kijárási tilalom alatti munkavégzés feltételei

A kormány 2020. november 10-én megalkotott 484/2020. (XI.10.) Korm. rendeletével („rendelet”) 2020. november 11. 0:00 órától 2020. december 11. 24 óráig számos egészségvédelmi korlátozó intézkedést vezetett be a koronavírus-járvány második hullámának járványügyi helyzete miatt.

A rendelet értelmében este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, tehát mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

 

A kijárási tilalom alatt a lakóhely, a tartózkodási hely, továbbá a szálláshely elhagyása engedélyezett – többek között – munkavégzés, illetve a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy munkavállaló este 8 óra és reggel 5 óra között közterületen tartózkodik munkavégzési célból vagy amiatt, hogy munkába jön vagy onnan hazamegy, úgy azt okirattal (munkáltatói igazolással) kell igazolnia.

 

munkáltatói igazolás az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/hirek/kijarasi-tilalomrol-szolo-igazolas?fbclid=IwAR1xJ6YADxJGrxcs1CFJ_ex-Shxh8CMJV4KBqAQukrsx9NBRBcKMSiBR8aE

A munkáltatók a kijárási korlátozások alapján nem kötelesek a korábban elrendelt munkarendeket megváltoztatni. Minden olyan munkavállaló esetében külön-külön kell a rendelet által hivatkozott mintát kiállítani, akinek munkaidő-beosztása vagy a munkavégzésének természete (pl. hibaelhárítás, túlóra, ügyelet biztosítása stb.) miatt szükséges, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között a munkavégzés helyén munkát teljesítsen, vagy szükséges, hogy a tilalmi időszakban munkavégzési céllal utazzon haza vagy munkába.

 

A munkavállalói személyes adatokon túl a munkáltatóknak meg kell adni a munkavégzés helyét is, mivel az igazoltató rendőrhatóság ennek alapján tudja megállapítani, hogy a munkavállaló az általa megjelölt lakó- illetve tartózkodási hely, valamint a munkavégzési hely figyelembevételével valóban az engedélyezett célból tartózkodik közterületen a tilalmi időszakban. A munkavégzés helye – amennyiben a munka természete indokolja – több helyszín is lehet, tehát például hibaelhárítás esetén akár egy nagyobb földrajzi terület is megjelölhető, például Pest megye.

 

Az igazolás szólhat egyszeri alkalomra (pl.: elrendelt túlóra), illetve vonatkozhat rendszeres munkavégzésre is (pl.: délután, vagy éjszakai műszak, illetve munkavégzés esetén). Rendszeres munkavégzésre célszerű a megjegyzés rovatban utalni.

 

Az igazolást célszerű papír alapon a munkavállaló rendelkezésére bocsátani, de az sem kizárt, hogy a munkavállaló telefonon mutatja be az igazolást (az utóbbi különösen az előre nem látott túlóra esetén fordulhat elő, amikor a munkáltatói joggyakorló már nem tartózkodik a munkavégzés helyén). A munkavállalónál mindenképpen legyen fényképes személyi azonosító okmány, hiszen ezzel tudja igazolni, hogy a nyilatkozatban megjelölt személy valóban ő. 

 

Forrás: pwc.com