Üdvözöljük a

Elindult a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című kiemelt projekt megvalósítása

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2021 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
1
2
34567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Elindult a „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című kiemelt projekt megvalósítása

Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

 

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konzorciumi partnerként elindította a "Dolgozva tanulj!”

TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 kódszámú kiemelt projekt megvalósítását.

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 191 169 501 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

 

A kivitelezés ideje: 2014. 01. 02. - 2015. 11. 30.

 

A kedvezményezett: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

 

Konzorciumi Tag: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP-2.3.4.B-13/1 kódszámú „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című kiemelt pályázat kedvezményezettje a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a 23 területi kamara által alkotott konzorcium. A kiemelt projekt célja, hogy biztosítsa a szakképzésben a gyakorlati képzés oktatói feltételeit és ezáltal növelje a gyakorlati képzés színvonalát és elősegítse a végzett tanulók elhelyezkedését.

 

A duális képzés gyakorlati képzési feltételeinek javítása érdekében a Szakképzési törvény (Szt.) 31. §-a a gyakorlati képzésben dolgozó szakoktatók esetében a korábbi szabályozással szemben szigorúbb követelményeket állapít meg. Megszűnt az az eset, amelyben elegendő volt három év gyakorlat, valamint azon szakképesítések tekintetében, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, ott mestervizsga meglétét teszi kötelezővé a gyakorlati képzést folytató szervezetek gyakorlati oktatóinál. A bevezethetőség érdekében a mestervizsga követelmény esetében az Szt.
2015. augusztus 31-ig átmeneti időszakot engedélyez, mely időszak alatt biztosítani kell a gyakorlati képzést folytató szervezetek oktatóinak felkészítését.

 

A szakképzési rendszer átalakításával már eddig is nagy hangsúlyt fektettek a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésének támogatására, melyet a szakképzési koncepcióban megfogalmazottak szerint – elsősorban azon cégeknél, ahol tanulószerződéssel tanultak – gyakornoki program keretében támogatják, így nagyobb eséllyel kerülhetnek be a munkaerőpiacra és szereznek gyakorlatot közvetlenül a szakmai vizsga után.  A szakképzésben a gyakorlati képzés oktatói feltételeinek biztosítása és ezáltal a gyakorlati képzés színvonalának emelése, a végzett tanulók elhelyezkedésének elősegítése közös gazdasági érdek. A szükséges feltételek kialakítására az Szt. felhatalmazása alapján a kereskedelmi és ipari szakterületeken mesterképzést és vizsgáztatást szervező köztestület, vagyis a területi kamarák vezetésével kerül sor.

 

A projekt részcéljai:

 

- Módszertanilag és a jogszabályi változásoknak megfelelően felkészített szakoktatói feladatokat végző szakemberek álljanak rendelkezésre a külső képzőhelyeken.

 

- A külső képzőhelyeken szakoktatói feladatokat végző szakemberek rendelkezzenek mestervizsgával.

 

- A TÁMOP-2.3.4.A gyakornoki programmal kapcsolatban a résztvevő gyakornokokat fogadók segítséget kapjanak a módszertani útmutatás, a gyakornoki program keretében alkalmazandó központi dokumentáció kidolgozása, tájékoztatás, közvetítés, a szükséges igazolások kiadása, a program sikerességének és hatásindikátorainak mérése, értékelése, illetve a gyakornoki programba lépést ösztönző központi szolgáltatások ellátása terén.

 

A projekt felépítése:

 

"A) alprojekt:      külső képzőhelyeken (szakképző iskolán kívüli) szakoktatói feladatokat végző szakemberek módszertani felkészítése tekintettel a kapcsolódó jogszabályi változásokra is;

 

 "B) alprojekt:     külső képzőhelyeken (szakképző iskolán kívüli) szakoktatói feladatokat végző szakemberek számára a mestervizsga megszerzésének támogatása;

 

 "C) alprojekt:     a TÁMOP-2.3.4.A gyakornoki programhoz kapcsolódó segítségnyújtás a résztvevő gyakornokokat fogadóknak, mentoroknak és a gyakornokoknak, illetve a gyakornoki programba lépést ösztönző központi szolgáltatások ellátása.