Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
202122232526
2728293031  

Pályaválasztás

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több éve aktív szereplője a megyében zajló pályaválasztási törekvéseknek. Kollégáinkkal azért dolgozunk, hogy a továbbtanulás előtt álló tanulónak és szüleiknek - a sikeres pályaválasztás érdekében - hiteles információkat adjunk a megye képzési kínálatáról, szakképzési intézményeiről és az ösztöndíj lehetőségekről. Fontosnak tartjuk, hogy a döntés előtt álló szülők és diákok pontos képet kapjanak a térségben működő vállalkozások munkaerő-piaci igényeiről, a hiány-szakképesítésekről.

 

A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely a tanuló egyéni igényeinek figyelembevételével segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását a lehető legszélesebb információnyújtás révén. Meghatározó a sikeres választás szempontjából, hogy a fiatalok megismerjék önmagukat, képet kapjanak személyiség jellemzőikről, lehetőségeikről, és megtanuljanak célok mentén gondolkodni, élet-pályát tervezni.

Pályaválasztási Szülői Értekezlet

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2019. novemberében Pályaválasztási Szülői Értekezletet szervez a megye 4 nagyvárosában (Nagykanizsa, Keszthely, Zalaegerszeg, Lenti), ezzel is segítve a fiatalok pályaválasztási döntését.

Mi leszek, ha nagy leszek? rajzpályázat eredményei

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a pályaorientációs tevékenysége részeként megyei rajzrajzpályázatot hirdetett általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

Szülői pályaválasztási attitűdök 2019 - avagy a szülők véleménye felső tagozatos gyermekük pálya- és iskolaválasztásával kapcsolatban

A Dr. Kenderfi Miklós által készített tanulmány középpontjába az általános iskolába járó, pályaválasztási döntés előtt álló tanulók szüleinek a véleménye kerül gyermeküket érintő döntéssel kapcsolatban.

Kisinas Táborok (2016 - 2019)

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a pályaválasztási döntésben próbál segíteni 2015 óta a 7. osztályos zalai diákoknak pályaorientációs Kisinas Táboraival.

Hasznos linkek

Mielőtt jelentkeznél valamelyik iskolába, érdemes elgondolkodni, hogy milyen oktatási intézményt válassz!

Pályaorientációs Szakmai Nap

2019. december 3.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum közreműködésével  „Pályaorientációs Szakmai Nap” címmel tájékoztató rendezvényt szervez az általános iskolák igazgatóinak pályaválasztással foglalkozó szakembereknek és a 7. és 8. osztályok osztályfőnökenek.

Tájékoztató füzet az új alapszakmákról

Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján elérhető a Tájékoztató füzet az alapszakmákról, amely az  OKJ módosítását követően az új ágazatok szerinti szakmaleírásokat tartalmazza.

Zala megyei hiányszakmák, ösztöndíjak

A kamara mellett működő Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (korábban a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság) a gazdasági igényekre alapozva minden évben meghatározza azt a 10 2015-től 20 hiányszakmát, ahol a leginkább szükség lenne szakember utánpótlásra.

Tájoló Nap - Segítség a pályaválasztásban

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara "Tájoló Nap" címmel pályaorientációs programot szervezett a Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskolában,  ezzel is segítve a fiatok pályaválasztási döntését. A nap folyamán a két 7. osztály diákjai, összesen 41 fő vett részt a pályaorientációs célú rendezvényen, melyben a diákok 5 szakmacsoportban próbálhatták ki magukat, felmérhették képességeiket.

Pályaválasztás kutatások eredményei

Az iskolaválasztásban, pályaválasztásban a döntéssel kapcsolatos bizonytalanságot gyakran az információ hiánya okozza. A Kamara fontos feladata pályaválasztás előtt álló diákok szakképzés felé irányítása, kiemelten a hiány és keresett szakmák, azaz a hiányszakmák felé.