Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425
26
272829 

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

A Bizottság 2020. évi munkaprogramja

Az Európai Bizottság elfogadta 2020. évi munkaprogramját. A dokumentumban a Bizottság felvázolja, milyen intézkedéseket hoz majd az év folyamán annak érdekében, hogy Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásai nyomán kézzelfogható eredmények szülessenek, melyeknek az európai polgárok és vállalkozások egyaránt hasznát látják.

DiscoverEU: idén újabb 20 000 fiatal utazhatja be Európát

A DiscoverEU kezdeményezés legutóbbi, immár negyedik pályázati fordulójában mintegy 20 000 fiatal kap ingyenes utazási igazolványt. A sikeres pályázók 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát. A tavaly novemberben meghirdetett fordulóban 73 941 tizennyolc éves fiatal adta be a jelentkezését szerte Európából.

Indul az európai szemeszter új ciklusa: a zöld és emberközpontú gazdaság megteremtése

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság megbízatása során első alkalommal indítja el az európai szemeszter új ciklusát. Ambiciózus növekedési stratégiája a zöld és emberközpontú gazdaság kiépítése érdekében a versenyképes fenntarthatóság előmozdítására összpontosít.

Európai zöld megállapodás: a cél az, hogy Európa klímasemlegessé váljon 2050-re

Az Európai Bizottság bemutatta az európai zöld megállapodást, amelyben felvázolja, hogyan kívánja az Unió gazdaságát fenntarthatóvá tenni oly módon, hogy az éghajlati és környezeti kihívásokból a szakpolitikai területek mindegyikén lehetőségeket kovácsol, az átmenetet pedig mindenki számára méltányossá teszi.

Hivatalba lépett az Ursula von der Leyen vezette Bizottság

Miután az Európai Parlament múlt szerdán megválasztotta az Ursula von der Leyen vezette Bizottságot a következő 5 évre, december 1-jén hivatalba lépett az új testület. Az új Bizottság főbb prioritásait és céljait ismertetve Ursula von der Leyen hangsúlyozta: Európának élen kell járnia abban, hogy bolygónk egészséges élőhellyé váljon, és hogy világszinten végbemenjen a digitális átállás.

Eurobarométer felmérés: Levegőminőség

Az Európai Bizottság közzétette annak az új Eurobarométer felmérésnek az eredményeit, amely az európaiak levegőminőséggel kapcsolatos nézeteit térképezte fel. Az eredmények azt mutatják, hogy az uniós polgárok több mint kétharmada szerint az Uniónak további intézkedéseket kellene szorgalmaznia a levegőminőség javítása érdekében.

2019. őszi gazdasági előrejelzés: kihívások állnak az európai gazdaság előtt

Az európai gazdaság immár hetedik éve folyamatosan növekszik, és az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2020-ban és 2021-ben tovább bővül. A munkaerőpiacok továbbra is szilárd alapokon állnak, és folytatódik a munkanélküliség csökkenése.

A dezinformáció visszaszorítása: az online platformok elkészítették önértékelő jelentésüket

Az Európai Bizottság közzétette a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex aláírói által készített első önértékelő jelentéseket, melyekben a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla, a Twitter és hét európai szakmai szövetség arról számol be, milyen előrehaladást sikerült elérniük az elmúlt egy évben a dezinformáció elleni küzdelem terén.

Az Erasmus+ program és elődei: sorsfordító élmény 10 millió európai fiatal számára

Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ programról szóló 2018. évi jelentését. A jelentésből kiderül, hogy 2018 újabb rekordév volt a program életében, mely az év folyamán 2,8 milliárd eurós költségvetésből – 2017-hez képes 10%-kal több pénzből – gazdálkodhatott.

Az utasok kevesebb mint fele ismeri az uniós utasjogokat

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unión belüli utasjogok témájában 2019. február 19. és március 4. között készített Eurobarométer felmérés eredményeit. Az eredményekből az derül ki, hogy az uniós polgároknak mindössze 43%-a tud arról, hogy az uniós szabályozás jogokat biztosít az utasoknak.

Olcsóbb euróátutalások Magyarországról is

Az új uniós szabályok biztosítják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban – így Magyarországon – az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával. Más szóval az ilyen fizetések után nagyon alacsony vagy egyes országokban akár nullaösszegű díjakat kell majd fizetni.

Új Eurobarométer felmérés a vállalkozások korrupcióval kapcsolatos véleményéről

Az Európai Bizottság közzétette annak az Eurobarométer felmérésnek az eredményét, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a vállalkozások a korrupcióhoz az Európai Unióban. Az eredmények azt mutatják, hogy a cégek még mindig jelentős hányada (EU: 63%, Magyarország: 80%) tartja a korrupciót széles körben elterjedt problémának

Egészségügyi helyzet az EU-ban

Az Egészségügyi helyzet az Európai Unióban kezdeményezés keretében az Európai Bizottság közzétette a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland egészségügyi rendszerének helyzetére vonatkozó új országspecifikus elemzéseket. 

DiscoverEU: jövő nyáron újabb 20 000 fiatal utazhatja be Európát

Az Európai Bizottság új pályázati fordulót hirdetett meg a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Az Európai Unió területén élő 18 éves fiatalok 2019. november 28-án déli 12 óráig pályázhatnak ingyenes utazási igazolványra, mellyel 2020. április 1. és október 31. között utazhatják be Európát.

Erasmus+: Az EU 2020-ban több mint 3 milliárd euróval támogatja az európai fiatalok külföldi tanulmányait és szakképzését

A program 2020-as költségvetése várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd eurót, ami 12%-os növekedést jelent 2019-hez képest, és az eddiginél is több lehetőséget biztosít az európai fiataloknak arra, hogy külföldön folytassanak tanulmányokat, részesüljenek szakképzésben, és szerezzenek szakmai tapasztalatot.