Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
121314151617
18
19202122232425
262728293031 

Europe Direct

 

  • Szeretne többet tudni az Európai Unióról? 
  • Érdeklik Európa legfrissebb hírei, eseményei?
  • Találkozna az EU-val az interneten és a közösségi hálózatokon?
  • Szeretne hozzájutni az EU ingyenes kiadványaihoz?
  • Részt venne uniós eseményeken?
  • Észrevétele, véleménye, javaslata van az EU számára?

 

Segítünk eligazodni!

Az Európai Bizottság felveszi a magyar rögös túrót a hagyományos különleges termékek közé

rögös túró elnevezésű hagyományos magyar túróféleség is szerepel a hagyományos különleges termékek hivatalos uniós nyilvántartásában, melybe minőségvédelmi politikájának keretében az Európai Unió eddig összesen 62 terméket vett fel.

Fogyasztóvédelem: Az Airbnb módosította gyakorlatát

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Airbnb teljes mértékben összhangba hozta szolgáltatási feltételeit és szállásfoglalási ajánlatainak megjelenítését az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, miután a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok 2018 júliusában módosításokra szólították fel a vállalkozást.

Az európai foglalkoztatási és szociális fejlemények: fókuszban a fenntarthatóság

Az Európai Bizottság közzétette a Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában című éves jelentésének 2019. évi kiadását, mely naprakész gazdasági elemzéssel szolgál az európai foglalkoztatási és szociális trendekről, és körvonalazza az EU előtt álló szakpolitikai lehetőségeket.

Az EU kereskedelmi megállapodást és beruházási megállapodást írt alá Vietnámmal

A Miniszterek Tanácsa jóváhagyta az EU–Vietnám kereskedelmi megállapodást, valamint az EU–Vietnám beruházási megállapodást, így megnyílt az út aláírásuk és megkötésük előtt.

Az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése

Az Európai Bizottság a 2019. június 21-i euróövezeti csúcstalálkozóra készülve kiadott közleményében áttekinti az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése terén elért eredményeket, és további konkrét lépések megtételére szólítja fel a tagállamokat.

DiscoverEU: újabb 20 000 fiatal, köztük 382 magyar utazhatja be Európát

Május 16-án zárult az Európai Bizottság DiscoverEU programjának második pályázati fordulója. Ebben a fordulóban csaknem 95 ezer 18 éves fiatal pályázott az uniós tagállamokból az EU által finanszírozott utazási igazolványokra. 

2020-as EU-költségvetés tervezete

Az Európai Bizottság elfogadta a 2020-ra vonatkozó éves uniós költségvetés tervezetét. Ez a hetedik és egyben utolsó éves költségvetés a 2014–2020-as időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés keretében.

EU-bővítés: éves értékelések és ajánlások a Nyugat-Balkán és Törökország számára

Az Európai Bizottság elvégezte a Nyugat-Balkán és Törökország által végrehajtott reformok éves kiértékelését, és ajánlásokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, milyen lépések megtételét látja szükségesnek a következő időszakban.

Altiero Spinelli-díj

 Az Európai Bizottság pályázati felhívást tett közzé az Altiero Spinelli-díj elnyerésére. Az először 2017-ben meghirdetett uniós szintű pályázat azokat a kiváló kezdeményezéseket hivatott jutalmazni, amelyek elősegítik, hogy a polgárok többet tudjanak az Európai Unióról, és jobban értsék az EU működését.

2019. nyári gazdasági előrejelzés

Az európai gazdaság valószínűsíthetően tovább bővül majd 2019-ben, ami azt jelenti, hogy a növekedés immár hetedik éve tart. A növekedésből várhatóan minden tagállam kiveszi a részét. Az európai gazdaság rövid távú kilátásaira azonban külső tényezők – köztük globális kereskedelmi feszültségek és számottevő politikai bizonytalanság – árnyéka vetül.

Európai oktatási térség

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy Európa-szerte mely felsőoktatási intézmények képezik majd a részét az első „európai egyetemi” konzorciumoknak. Az európai egyetemek olyan, EU-szerte működő felsőoktatási intézményeket tömörítő transznacionális szövetségek, amelyek közös hosszú távú stratégiával rendelkeznek, és előmozdítják az európai értékek és identitás térnyerését.

2019. évi európai és regionális innovációs eredménytábla

Az Európai Bizottság közzétette a 2019. évi európai innovációs eredménytáblát és regionális innovációs eredménytáblát, melyek azt mutatják, hogy az EU innovációs teljesítménye immár négy éve folyamatosan javul és 2018-ban – az Unió történetében először – meghaladta az Egyesült Államokét.

Eurobarométer: a magyarok kétharmada üdvözölné az euró bevezetését

Azokban az EU tagállamokban, melyek még nem vezették be az eurót, a válaszadók többsége úgy véli, hogy az egységes valuta kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek a használatára. 

Európában a fürdővizek 85%-a, Magyarországon pedig a 72,3%-a kiváló minőségű

Az európai fürdőhelyek vízminőségéről készített legutóbbi éves jelentés tanúsága szerint a tavaly vizsgált európai fürdőhelyek 85,1%-a – Magyarországon a 72,3%-a – kiérdemelte a legelőkelőbb, „kiváló” minősítést az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján.

Az európai szemeszter 2019. tavaszi csomagja

Az Európai Bizottság előterjeszti 2019. évi országspecifikus ajánlásait, amelyekben a következő 12–18 hónapra vonatkozóan gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt minden uniós tagállamnak. Az európai gazdaság várhatóan 2020-ban tovább bővül, a kevésbé kedvező körülmények és a globális bizonytalanságok ellenére az összes tagállam gazdasága növekedőben van.