Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 December >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
9
101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Ügyfélfogadási szünet

Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt vállalkozókat, vállalkozásvezetőket, kamarai tagjainkat,

hogy a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

ügyfélszolgálati irodáiban 

2019. december 7-én, illetve 2019. december 14-én 

az ügyfélfogadás szünetel.

Már beadhatják a vállalkozások a támogatási kérelmeket a Magyar Multi Program II. és III. pályázati felhívásaira

A két program több mint 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a vállalkozásfejlesztési célok eléréséhez - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Növekedési pályán Zala megye gazdasága

Ünnepélyes keretek között, a megye társadalmi és gazdasági életének meghatározó képviselői jelenlétében mutatta be a megye gazdaságának 2018-as teljesítményét összegző közös kiadványát a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Zalai Hírlap és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Igazgatósága. A Zala megyei TOP100 nyolcadik éve készül el a szervezetek együttműködésében, megmutatva a zalai vállalkozások helyzetét és általában az adott év – ezúttal a 2018-as – legfontosabb gazdasági folyamatait.

Utasbiztosítás kiküldetéskor

A munkáltatóknak lehetőségük van arra, hogy a munkavállalóik számára csoportos keretnapos üzleti utasbiztosítást kössenek.

Nagykanizsa is fejlődési pályára állhat

A kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy Nagykanizsa a nemzeti gazdaságfejlesztési elképzelésekhez és iparpolitikához kapcsolódva fejlődési pályára álljon - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter Nagykanizsán.

Korszakváltás az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben

Megszavazta az Országgyűlés a vállalkozások és az ország versenyképességét még tovább javító, jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, amely hozzájárul a magyar gazdaság további védelméhez és a versenyképesség javításához - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.

Hogyan adózik a mikuláscsomag?

Decemberben a Mikulás az otthoni meglepetések mellett különböző rendezvényeken, üzletközpontokban, a szülők munkahelyén is megjelenik, ahol „szponzorált” ajándékokat oszt szét.

Kiegészítés a „Változások az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó áfa-szabályokban 2020. január 1-jétől” című tájékoztatóhoz

Nem 2020. január 1-jétől, hanem 1 évvel később, 2021. január 1-jétől szűnik meg az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) utas fogalma.

A szakmák automatizálhatósága és az automatizáció lehetséges munkaerőpiaci hatásai Magyarországon

Az automatizáció és a digitalizáció terjedését napjainkban a munkaerőpiaci változások egyik legfontosabb jelenségeként tartják számon.

Már elérhető a 2020-as kiva-kalkulátor

A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában most is segít cégeknek a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora.

Miért éri meg? Szakmai fórumsorozat a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeiről

Ott tartaná? Visszahívná? Rugalmasan foglalkoztatná? Szakmai fórum a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeinek és lehetőségeinek bemutatására.

Mesterleveleket adtak át

A sikeres vizsgákat követően négy szakmában, összesen 16 szakember vehette át mesterlevelét november 25-én, Zalaegerszegen a Kamarák Házában. Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyvivő elnöke köszöntőjét követően Szabó Károly a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja mondott ünnepi beszédet. Kifejtette, a jól képzett és megbecsült szakemberek az ország fejlődésének zálogai és mindig is kulcsszerepük lesz a szakképzés sokszereplős rendszerében, a tudás átadásában. 

Tájékoztatás: Kúria döntése borravaló pénztárgépben tárolása

Közigazgatási perben az adóhatóság megbírságolt egy kávézót mely során eltérést tapasztaltak a pénztárgép kasszája és a pénztárgép bevételéhez képest. Tájékoztatés a Kúria azon döntéséről, amelyben a vendéglátóhelyeken történő borravaló kezeléséről hozott döntést.

Közreműködőket keres a NAV

A vállalkozások és a kereskedők egy egyszerű regisztrációval bekerülhetnek abba a nyilvántartásba, ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiválasztja a végrehajtási eljárásaiban közreműködő szervezeteket, kereskedőket. A regisztrációval a vállalkozás része lehet annak a gazdálkodói hálózatnak, ami a NAV megbízásából elvégez egyes speciális szakértelemhez, hatósági engedélyhez kötött feladatokat (takarítás, bontás, hulladék elszállítás). A sikeresen regisztrált kereskedők pedig első kézből juthatnak hozzá az árverésre kitűzött romlandó termékekkel kapcsolatos információkhoz.

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az év végi ünnepi időszakban

Fokozottan ellenőrzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az online áruházakat az év végi ünnepi időszakban, a kiemelt vizsgálatok már november elején elkezdődtek - mondta Cseresnyés Péter, a tárca államtitkára.

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Építőipari Szakmai Nap

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2019. december 11-én konzultációval egybekötött ÉPÍTŐIPARI SZAKMAI NAPOT szervez. A rendezvény meghívója a csatolt mellékletből elérhető. 

Zalai Gazdaság novemberi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2019. novemberi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Tájékoztató a jövedéki termékek KN-kódjának változásáról

Az Európai Bizottság 2019/1776 Végrehajtási Rendeletével módosította egyes termékek 2020. január 1-jétől használható vámtarifa-besorolását. A változások érintik a jövedéki termékek vámtarifa-besorolását is.

A családi vállalkozások adják az európai gazdaság gerincét

Fotó: Iró Zoltán
Fotó: Iró Zoltán

Az európai gazdaság gerincét a családi vállalkozások adják, de a magyar gazdaságban is növelni kell a szerepüket - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen.

Áfaalanyiság az eva után

Van áfával kapcsolatos bejelentési kötelezettség? Igen, van.

A leltárkészítés buktatói

Az ellenőrzések során egyre többször tapasztalja az adóhivatal, hogy a társaságok leltározási tevékenysége nem teljeskörű. Rendszeresen előfordul, hogy revízióra csak a tárgyi eszközökhöz kapcsolódó leltárakat adják át, más mérlegsorokhoz kapcsolódó leltárral az adózók nem rendelkeznek.

Alanyi adómentes adóalany áfafizetési kötelezettsége közösségi termékbeszerzés esetén

A NAV az ellenőrzései során számos esetben tapasztalta, hogy az általános forgalmi adóban alanyi adómentességet választó adóalanyok figyelmét elkerüli, hogy egyes esetekben őket is áfafizetési kötelezettség terheli függetlenül attól, hogy az alanyi adómentes értékhatárt (12 millió forint [1]) nem lépték át.

Pályaorientáció és motiváció

Kutatás célja a tanulók és szüleik legfontosabb pálya- és iskolaválasztási motivációinak vizsgálata, az iskolatípus (gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola), azon belül is a konkrét középiskola kiválasztását befolyásoló egyéni, családi, iskolai és társadalmi tényezők feltárása.

Pályázna?

A versenypálya, akárcsak egy pályázat, komoly dolog. Felkészülést, állóképességet, odafigyelést, technikai ismereteket, számos jó döntést igényel, ugyanakkor kockázatokat is rejt. Akár a célegyenesben is adódhatnak nehézségek, így fontos, hogy a versenyző mögött álló csapat végig, a felkészüléstől a kockás zászlóig a helyén legyen.

Az MKIK mellett működő TSZSZ új szakértőinek ünnepélyes kinevezése

2019. november 6-án ünnepélyes keretek között adták át prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által aláírt 12 fő új szakértő kinevezését az MKIK dísztermében. A ceremónián Máté Miklós TSZSZ vezető nevében dr. Zemplényi Adrienne, az MKIK jogi igazgatója és dr. Schváb Zoltán, a TSZSZ vezető-helyettese köszöntötte az új szakértőket és a meghívott, korábban kinevezett szakértőket.

Sokkal több lehetőségünk van, mint amit kihasználunk a magyar-horvát gazdasági kapcsolatokban

Sokkal több lehetőségünk van, mint amit kihasználunk a magyar-horvát gazdasági kapcsolatokban - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Nagykanizsán.

Romló üzleti helyzet, pesszimistább várakozások – Az MKIK GVI 2019. októberi féléves konjunktúrafelvételének eredményei

Az MKIK GVI legfrissebb vállalati konjunktúravizsgálata 2268 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. 

Technológiai támogatásra pályázhatnak kkv-k

A mikro-, kis- és középvállalkozások csütörtöktől adhatják be a támogatási kérelmeiket technológiai modernizáció támogatására - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Jubileumi köszöntő

 

Huszonöt éve, vagyis egy emberöltővel ezelőtt, 1994. november 17-én tartotta alakuló ülését a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.