Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
29
3031

Új Széchenyi Kártya Program konstrukciók

 

A Széchenyi Kártya Program keretében kifejezetten a COVID-19 járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére 2020. május 15-től négy új hitelkonstrukció kerül bevezetésre.

Ügyfélfogadás változás

2020. május 18-tól a Kamara ügyfélszolgálatain - az általános járványügyi és higiénés szabályok betartását szem előtt tartva - Zalaegerszegern, Keszthelyen és Nagykanizsán ismét lehetőség van a személyes ügyintézésre! Ügyfélfogadási idő: mindennap 9.00 és 14.00 óra között.

Munkavédelmi útmutató a munkahelyekre történő visszatéréshez

Amint a fizikai távoltartási intézkedések a COVID-19 terjedési sebességének megfelelő csökkenését elérik, a gazdasági tevékenységek fokozatosan újraindulnak. A kialakult veszélyhelyzet nyomást gyakorol a munkaadókra és a munkavállalókra, akiknek nagyon rövid idő alatt új eljárásokat és gyakorlatokat kellett/kell kialakítaniuk.  

Zalai Gazdaság májusi száma

Megjelent a Zalai Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapja, a Zalai Gazdaság 2020. májusi száma, melyet az alábbiakban olvashat. 

Felmérés az uniós központi kezelésű innovációs támogatások hatékonyság növeléséről

Az Európai Bizottság kkv ügynöksége, az EASME magyar nyelven is megválaszolható felmérést készít arról, hogy miként lehetne hatékonyabbá és eredményesebbé tenni a kkv-knak nyújtott uniós központi kezelésű innovációs támogatásokat.

 

Higiéniai útmutatók szállás- és vendéglátóhelyek részére

A Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatának összeállításával a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmat bonyolító szálláshelyek és vendéglátóipari egységek munkáját kívánja segíteni az újranyitáshoz kapcsolódóan, alapul véve az üzemeltetés során fontosnak tartott szempontokat.

 

Péntektől lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról, a vállalkozói szervezetek visszajelzéseiről tartott online sajtótájékoztatón.

Zavartalan a Zalazone járműipari tesztpálya építése

A járványhelyzet ellenére zavartalanul folytatódik, és hamarosan a végső, azaz a harmadik üteméhez érkezik a Zalazone zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken, a pályán rendezett nemzetközi online konferencián.

3,85 milliárd forintos keretösszeggel kezdődhet a Zöld nemzeti bajnokok program

Júniusban kezdődhet a 3,85 milliárd forintos keretösszeggel gazdálkodó Zöld nemzeti bajnokok program előminősítése - közölte pénteki online sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Dohánytermékekkel kapcsolatos változások 2020. július 1-jétől

Július 1-jétől változnak az egyes dohánygyártmányokra vonatkozó jövedéki szabályok. A következőkben a legfontosabb változásokat mutatjuk be.

Már benyújthatók a munkahelyteremtő bértámogatás kérelmei

2020. május 18. napjától nyújtható be a Munkahelyteremtő bértámogatásra vonatkozó támogatási kérelem. 

Már több mint 100 ezer munkavállalón segít a munkahelyvédelmi bértámogatás

A munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkező száma május eleje óta ugrásszerűen nő, a legfrissebb adatok szerint már több mint 8 ezer vállalkozás adott be kérelmet. A Gazdaságvédelmi Akciótervben biztosított lehetőség mintegy 105 ezer embernek és családjaiknak segít a munkahelyek megőrzésével – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A KKV-k technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztési támogatás indul!

Megjelent 'A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása' című, GINOP-1.2.8-20 kódszámú pályázati felhívás.

Magyar Formatervezési Díj 2020 pályázat

A Magyar Formatervezési Díj pályázat célja a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése, a hazai formatervezés kiemelkedő alkotóinak elismerése, valamint a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességének javítása a formatervezés eszközeivel.

NAV: hosszabb határidő a beszámoló és egyes adóbevallások benyújtására

Meghosszabbodik a számviteli beszámoló leadásának, valamint a társasági adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója és a kisvállalati adó bevallásának határideje.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Május elejéig mintegy 177 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a NAV-hoz. A többi, csaknem 220 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még egy hete van május 20-áig, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 19SZJA nyomtatványt.

 

 

Felhívás pályázatíró vállalkozások számára

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára fontos, hogy a vállalkozások színvonalas szolgáltatásokhoz jussanak. Ennek érdekében 2016-ban létrehozta saját, pályázatírói adatbázisát, melyben olyan vállalkozások szerepelhetnek, amelyek vállalják a pályázati tanácsadást, valamint a pályázatírást és a teljes projekt-lebonyolítást, elszámolást. 

Meghatározott feltételekkel megtarthatók a szabadtéri rendezvények

Május 28-tól szervezhetők szabadtéri rendezvények a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett. Lehetőség nyílik szabadtéri sportesemények, és kultúrális rendezvények megtartására, azonban továbbra is tilos részt venni fesztiválon, és egyéb zenés, táncos eseményeken.

Pünkösdkor sincs kamionstop

A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik a veszélyhelyzet ideje alatt hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon. A kamionstop a munkaszüneti napokon, így a pünkösdi hosszú hétvégén sincs érvényben.

Júniustól visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május végéig biztosított átmeneti kivételeket a vezetési- és pihenőidő szabályok alól. A védekezés második szakaszában a könnyítések további fenntartása már nem indokolt. Így június elsejétől ismét a korábban megszokott előírások szerint vezethetik járműveiket a teherautó- és buszsofőrök.

Megjelent a magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázati felhívás

A felhívás keretében megvalósul a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó és a turisztikai vonzerők közelében található magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek általános minőségének és szolgáltatási színvonalának emelése, a szálláshely működéséből származó árbevétel által a profitabilitás és a fenntarthatóság növelése, a turisztikai szektor adófizetési képességének erősítése, az adófizetési morál javítása.

Vállalati hitelezés Magyarországon 2011 és 2020 között

Az elemzésben a hazai vállalkozások hitelfelvétellel kapcsolatos tevékenységét és tapasztalatait vizsgálják a GVI negyedéves konjunktúrafelvételeiből származó adatok alapján.

Elindult a Vállalkozói Piactér

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kialakított Vállalkozói Piactér célja, hogy segítse a vállalkozások működését, valamint élénkítse és támogassa a cégek közötti üzleti kapcsolatokat. A Vállalkozói Piactér létrehozásával kívánunk ingyenes lehetőséget biztosítani a vállalkozások számára szabad kapacitásaik, illetve termékeik, szolgáltatásaik megjelenítésére, ezzel is segítve üzleti tevékenységük működését a megváltozott gazdasági helyzetben is.

A vásárlók és a tisztességes piaci szereplők érdeke a szigorú fogyasztóvédelmi ellenőrzés

Zökkenőmentes volt az üzletek újranyitása, illetve korábbi nyitvatartási rendre visszaállása, a fogyasztóvédelmi hatósághoz nem érkeztek ezzel kapcsolatos panaszok - közölte Schanda Tamás az MTI-vel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a vásárlók és a tisztességes piaci szereplők érdekeinek védelme továbbra is kiemelten fontos a kormányzat számára, ezért a veszélyhelyzet alatt is folyamatosak az ellenőrzések.

Indul a regisztráció a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi kampányára

A Magyar Turisztikai Ügynökség országos kommunikációs kampányt tervez 2020. június 1-től. A kampány célja Magyarország belföldi turizmusának újraindítása, valamint a nyári főszezon forgalmának erősítése. A kampányban szálláshelyek, vendéglátóegységek, fürdők, illetve egyéb turisztikai szolgáltatók és attrakciók aktív közreműködésére is számítunk.

 

 

Design Management Díj 2020 – Pályázati felhívás

A Design Management Díjat a Magyar Formatervezési Tanács azzal a céllal hívta életre, hogy elismerje azokat a szervezeteket, melyek példaértékű eredményeket és sikeres működési modelleket mutatnak fel a designmenedzsment hatékony projekt és szervezeti integrációja révén, hazai és nemzetközi szinten is felhívták magukra a figyelmet.

Kisfaludy szálláshelyfejlesztési pályázat

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pályázatot hirdet a magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztésére. A program megvalósításával a magyarországi magánszálláshelyek túlnyomó többsége megújul.

80 milliárd forintos munkahelyteremtő bértámogatási program indul

Nyolcvan milliárd forintos keretösszeggel munkahelyteremtő bértámogatási program indul, amely 70 ezer ember munkába állását segíti – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn online sajtótájékoztatón.

 

A bezárást és az újranyitást is be kell jelenteni az Artisjus felé

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kéri az egyes üzleteket és szálláshelyeket, hogy a részleges vagy teljes bezárásukat, illetve újranyitásukat - zenefelhasználás esetén - továbbra is jelentsék be feléjük.

Alapvető tudnivalók a NAV Online Számlázó programjának alkalmazásához

Az elektronikus számlázó programok használatának ösztönzése, valamint a számlaadatokról teljesítendő online adatszolgáltatás megkönnyítésére a NAV az Online Számla rendszer indulásától, 2018. július 1-jétől biztosít ingyenesen használható számlázó programot a belföldi adóalanyok számára.