Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2019 November >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
1819
20
21222324
252627282930 

Jubileumi köszöntő

 

Huszonöt éve, vagyis egy emberöltővel ezelőtt, 1994. november 17-én tartotta alakuló ülését a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági kamarákról szóló 1994. évi XVI. törvény alapján köztestületként újjáalakult szervezet az ország gazdasági életének önszerveződését, a gazdasági szereplők érdekeinek képviseletét, a tisztességes piaci verseny előmozdítását tűzte ki célul. Területi alapon, alulról szerveződve jöttek létre a kamarák – a kereskedelmi és iparkamarák mellett, a kézműves, illetve agrárkamarák – kötelező kamarai tagsággal. A kamarai rendszernek, a gazdasági élet önkormányzatainak nem csak a fejlett gazdaságú országokban, de a háború előtti Magyarországon is nagy hagyományai voltak. Az eredmény a kamarai rendszer egészének értelmére is rávilágít: a gazdasági szereplőket érintő döntéseket érdemes és szükséges előzetesen megvitatni az érintettekkel.

Bár a kötelező kamarai tagság 2000-ben megszűnt, a kamara jogosítványai, feladatai változtak, a kamarai rendszer napjainkban is fontos feladatokat lát el a gazdaságszervezés területén. Legfőbb céljaink ma is a vállalkozások érdekeinek képviselete, védelme, üzleti lehetőségeik és működési feltételeik javítása. Meghatározó szerepet játszik a kamara a szakember utánpótlás biztosításában, tolmácsolva a kamarai tagság tapasztalatait, javaslatait a döntéshozók felé.

Határon átnyúló kapcsolataink révén számos vállalkozás épített ki gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat. Rendezvényeink, általános tanácsadó tevékenységeink, kiadványaink segítenek eligazodni az egyre bonyolultabb világban.

 

Tisztelt Vállalkozók!

Meggyőződésem, hogy a vállalkozói közösség önszerveződése, „önkormányzata” a következő negyedszázadban is fontos, megkerülhetetlen, de mindenekelőtt szuverén partnere lesz a mindenkori központi és helyi kormányzatnak. Látnunk kell azonban, hogy a bevezetőben leírt és a jövőben sem változó kamarai célok hatékonyan csak a lehető legerősebb vállalkozói összefogással érhetőek el. Ebben bízva köszöntöm a zalai vállalkozásokat, valamennyi önkéntes kamarai tagunkat, a kamara egykori és jelenlegi vezetőit, alkalmazottait, akiknek a munkájára, elhivatottságára a jövőben is számítok.


Kovács Dezső
Ügyvivő elnök

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

Tanuljon a legjobbaktól - jelentkezzen külpiaci mentoráltnak

Exportálni szeretne? Vagy növelné külpiaci részesedését? A siker receptje: tanuljon a legjobbaktól! Még november 29-ig lehet külpiaci mentoráltnak jelentkezni, az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében megvalósuló vállalkozói mentoráláshoz. Csatlakozzon a mentorprogramhoz, legyen az Ön cége a mentorált vállalatok egyike! 

Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt, mivel egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK elnökségi ülését követően.

Nemzetközi személyszállítás az áfa rendszerében

A NAV adóellenőrei nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végző adózók áfaellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az adózók nem a megfelelő adattartalommal állítják ki számláikat, bevételeiket pedig nem az áfabevallás megfelelő soraiban szerepeltetik, és gyakran a költségek elszámolásakor sem járnak el helyesen.

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások megerősítésének stratégiája (2019-2030)

A magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások megerősítésének stratégiáját (2019-2030) az az igény hívta életre, hogy a digitalizációs és technológiai forradalom időszakában, amikor felértékelődik a környezetbarát megoldások szerepe, átsegítsük a hazai vállalkozásokat a gazdasági szerkezetváltáson.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok

MKIK GVI rövid elemzése, melyben kilenc olyan lépést vizsgáltak, amelyekre a minimálbér, illetve a szakképzetteknek járó garantált bérminimum 2019. januári emelése után sor kerülhet egy magyar vállalkozásnál.

Tovább emelkedik a lakásépítések száma

A meghozott kormányzati intézkedéseknek is kiemelt szerepe van abban, hogy az idei első három negyedévben már 10.300 új lakás épült, valamint 2,7 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Az eddigi folyamatok alapján 2019 egészére nézve folytatódhat az újonnan épített lakások számának emelkedése.

Nemzetközi piacra segítik a magyar kis- és középvállalkozásokat

Bemutatták az 1000 vállalat bevonásával készített magyar kkv-stratégiát kedden. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóelőadásában elmondta: képzésekkel, digitális fejlesztésekkel, adócsökkentésekkel segítik a kis- és középvállalkozások megerősítését, exportbevételük növekedését.

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az év végi ünnepi időszakban

Fokozottan ellenőrzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az online áruházakat az év végi ünnepi időszakban, a kiemelt vizsgálatok már november elején elkezdődtek - mondta Cseresnyés Péter, a tárca államtitkára.

Gazdasági Kutatás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a következő évi Gazdasági Évnyitójának szakmai programjának és tartalmának kidolgozásához egy kérdőívet állított össze, amelynek eredménye képezné a kamarai hálózat következő évi legfőbb gazdasági irányultságát. A kérdőív a vállalatok üzleti környezetével, növekedési képességeivel, lehetőségeivel foglalkozik.

Pályázna?

A versenypálya, akárcsak egy pályázat, komoly dolog. Felkészülést, állóképességet, odafigyelést, technikai ismereteket, számos jó döntést igényel, ugyanakkor kockázatokat is rejt. Akár a célegyenesben is adódhatnak nehézségek, így fontos, hogy a versenyző mögött álló csapat végig, a felkészüléstől a kockás zászlóig a helyén legyen.

Egy "ritka" adónem: környezetterhelési díj

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint a környezetterhelési díj egy olyan adókötelezettség, amiről az adózók többsége nem gondolja, hogy abban érintett lenne. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az adózók egy része néha még akkor is elmulasztja a környezetterhelési díj bevallását, ha például a székhelye udvarán több méteres, működő kémény magasodik, vagy ha esetleg több telephelyén is üzemeltet fűtésre, melegvíz-ellátásra kazánokat.

Tájékoztatás a 2019/1842/EU bizottsági végrehajtási rendelet megjelenéséről

2019. november 4-én megjelent az EU Hivatalos Lapjában az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) ingyenes kiosztás kiigazításának 2021-től érvényes szabályait meghatározó 2019/1842/EU bizottsági végrehajtási rendelet (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R1842&from=HU).

Újabb 2,4 milliárd forint támogatás a kisvállalkozások munkahelyteremtésére

Mintegy 150 vállalkozás összesen 2,4 milliárd forint támogatást nyert el a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését segítő programban, ez 3000 munkahely létrehozásához vagy megőrzéséhez járul hozzá – jelentette be Varga Mihály.

Startol a kkv-k épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat

A mikro-, kis- és középvállalkozások hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeiket épületenergetikai fejlesztéseik támogatására - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A munkaerőhiány percepciója és a munkaerőhiányra adott reakciók a hazai vállalkozások körében

2018. októberében a válaszadók közel fele (48%), 2019. januárjában pedig már közel kétharmada (61%) szembesült a felmérés időpontját megelőző egy év folyamán munkaerőhiányra visszavezethető nehézségekkel. A munkaerőhiány tapasztalata a nagyvállalatok, a döntően exportáló, illetve a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek körében a legintenzívebb.

Az új kkv-stratégia segíti a magyar vállalkozásokat a gazdasági szerkezetváltásuk során

A most elkészült, 2019-2030-as időszakra szóló kkv-stratégia segíti a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásokat a gazdasági szerkezetváltásuk során - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a stratégia budapesti bemutatóján.