Üdvözöljük a

Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2020 Február >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425
26
272829 

Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról és a kamarai hozzájárulás megfizetéséről


Felhívjuk a gazdálkodó szervezetek szíves figyelmét, hogy a

2020. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje 

2020. március 31.


Kamarai hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy folyamatosan értesülhessen a gazdaságot érintő változásokról, híreinkről, szakmai rendezvényeinkről és az aktuális finanszírozási lehetőségekről.

ZalaDRONE drón kompetenciaközpont program indul

A ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpályára alapozva drón tesztelési és fejlesztési központ jön létre Zalaegerszegen, megkezdődik a területhez kapcsolódó országos együttműködés is.

További bővülésre számítanak idén az építőipari vállalkozások

Idén 5-7 százalékos termelésnövekedésre számítanak az építőipari vállalkozások a tavalyi 21,7 százalékos emelkedéssel szemben – derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített felmérésből.

Kaland a kamarában

Nyílt napon várta az érdeklődőket a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2020. 02. 20-án Zalaegerszegen, a Kamarák Házában. A több száz érdeklődő többek között megismerkedhetett a patinás épület történetével, szakmákat próbálhatott ki virtuális szemüveggel, és persze beleláthatott a kamara mindennapos munkájába. Az egész napos rendezvény helyszínéről négyórás élő műsort közvetített az Egerszeg Rádió. A hagyományteremtő rendezvény legfontosabb célja a tavaly évvégén negyedszázados kamara sokrétű tevékenységének bemutatása volt.

Versenyfelhívás nehézgép-szerelő szakmában

A MEZŐGAZDASÁGI ESZKÖZ- ÉS GÉPFORGALMAZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek (szakgimnázium, szakközépiskola), főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat NEHÉZGÉP-SZERELŐ (Heavy Vehicle Maintenance) szakmában az ifjú szakemberek Európa-bajnokságán, a EuroSkills Graz 2020 versenyen.

Felkérés az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) kérdőív kitöltésére

A 2021-2027-es uniós programozási ciklus tervezési feladatainak egyik meghatározó pontja az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezése. A dokumentum elkészítése és a stratégia megvalósítása az új ciklusban az uniós források lehívásának a feljogosító feltétele. 

Regionális gazdasági évnyitó Szombathelyen

Az idén 17 éves Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége égisze alatt került sor február 12-én a hagyományos regionális gazdasági évnyitóra. A szövetség soros elnökségét ellátó Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására az országos és területi kamarák vezetői, szakértői mellett gazdasági vezetők, kormányzati tisztviselők hallhattak előadásokat a szakképzési rendszer reformjáról, az ezzel szorosan összefüggő régiós munkaerő-piaci folyamatokról. Az évente rotálódó elnökségi feladatokat a fórum keretében a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Pintér-Péntek Imre elnök vette át Kovács Vincétől a vasi kamara vezetőjétől. A rendezvényen elhangzottakról bővebben a Zalai Gazdaság februári számában olvashatnak.

 

Az élelmiszer-automaták felügyeleti egységét minden évben felül kell vizsgálni

Az élelmiszer-automatát üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk valamennyi berendezésük automata felügyeleti egységét (AFE). A felülvizsgálatot a felügyeleti szolgáltató végzi, megtörténtét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzi.

Fókuszban a külpiacok - külgazdasági évnyitó konferencia - Budapest, 2020. március 3

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Fókuszban a külpiacok” címmel külgazdasági évnyitó konferenciát szervez. A rendezvény célja, hogy tájékoztatást nyújtson a külpiacok nyújtotta lehetőségekről mind a kezdő exportőrök, mind a már tapasztalt, de új piacokat kereső vállalatok számára.

Felhívás- Startup Campus Tungsram

A Tungsram és a Startup Campus közös kezdeményezése keresi a 21. század feltalálóit. Az idén tavasszal induló akcelerációs program korai fázisú hardver startupoknak nyújt a régióban is egyedülálló lehetőséget arra, hogy innovatív ötletből sorozatgyártásra alkalmas termékek születhessenek.

Adótanácsadó 2020.

Megjelent az MKIK kiadásában az Üzleti 7 tematikus száma, az Adótanácsadó 2020 - Általános adózási tájékoztató kis- és középvállalkozások című kiadvány.

Versenyfelhívás autószerelő szakmában

Az X-Meditor Kft. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakközépiskolásoknak, végzős szakiskolai tanulóknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat AUTÓSZERELŐ SZAKMÁBAN az ifjú szakemberek Európa-bajnokságán, a EuroSkills Graz 2020 versenyen. Idén először van lehetőség arra, hogy 1 évre előre a WorldSkills Shanghai 2021-re is válasszunk versenyzőt.

Információ az új szakképzési törvényről és végrehajtási rendeletéről

A 2020. január 1-jétől hatályos új szakképzési törvény és annak február 7-én megjelent végrehajtási kormányrendelete a duális képzés megerősítése érdekében számos új feladatot határozott meg a gazdaság szereplői, illetve a duális képzőhelyek részére, amelyek egyben új lehetőségeket is hordoznak.

Kötelező leadni az egyéni vállalkozói igazolványt - a hatóság kéri a határidő betartását

Megszűnt 2020. január 1-jével az egyéni vállalkozói igazolvány, valamint már nem lesz lehetőség új okmány igénylésére sem. A korábban kiállított és érvénytelené vált igazolványokat az érintettek legkésőbb 2020. március 1-jéig kötelesek leadni a székhelyük szerinti járási (kerületi) hivatalban (postai úton vagy személyesen), de akár a kormányablakokban is.

Versenyfelhívás kertépítő szakmában

A MAGYAR KERTÉPÍTŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE és a MAGYAR KERTÉSZETI SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK SZÖVETSÉGE a MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARÁVAL együtt, a HERMAN OTTÓ KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS MEZŐGAZDASÁGI SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM rendezésében várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmai középiskolai képzésben résztvevőknek (szakgimnázium, szakközépiskola), főiskolai és egyetemi hallgatóknak a jelentkezését, akik szívesen megmérettetnék tudásukat KERTÉPÍTŐ SZAKMÁBAN az ifjú szakemberek világbajnokságán, a WorldSkills Shanghai 2021 versenyen.

Környezetvédelmi szakmai nap a kamaránál

Új, önálló, online számítógépes rendszert alkalmaznak idéntől a környezetvédelmi bevallással érintett vállalkozások. Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) általános használatáról, valamint alrendszereik, így a levegővédelmi, a vízvédelmi, és a hulladékgazdálkodási felületek kezeléséről tartottak előadásokat február 12-én a Kamarák Házában az kormányhivatal illetékes szakemberei. Részletek a Zalai Gazdaság februári számában.

EKÁER nap a kamaránál

Szakmai nap kertében ismertette az idei évi újdonságokat, illetve példák sokaságával illusztrálta az Elektronikus Közúti-áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) működését dr. Sztankó Dániel, az RSM Hungary Zrt. vezető adószakértője. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett február 13-i teltházas rendezvényről bővebben a Zalai Gazdaság februári számában számolunk be. Elöljáróban annyi elmondható: a rendezvény iránti nagy érdeklődés minden bizonnyal annak is szólt, hogy az öt éve bevezetett rendszer használata időnként ma is fejtörést okoz a termelő és szállítmányozó cégeknek.

Pályázati felhívás - Magyar Kézműves Remek 2020

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kétfordulós pályázatot hirdet „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére. 

Ökológiai lábnyom kutatás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programja és a Budapesti Gazdasági Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás keretében az Egyetemen működő Budapest LAB kutatói egy online kitölthető ökológiai lábnyom kalkulátort fejlesztettek.